The Harmful Effects of Restorative Dental Filling Materials on The Kidney and Liver Tissues
Doç. Dr. İsmail CAN
Mustafa Düzyol
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Mevlüt Albayrak
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Selina AKSAK KARAMEŞE
Prof. Dr. Nilgün SEVEN
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Fadime DUMLU
Esra Düzyol
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Cemal Gündoğdu
Bu çalışmanın amacı restoratif dental materyallerin, sıçan böbrek ve karaciğer dokuları üzerindeki olası etkilerinin incelenmesidir. 32 adet, yetişkin, dişi Wistar albino cinsi ratlar Kontrol grubu, Dental amalgam grubu, Rezin kompozit grubu, Cam iyonomer grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmış (n=8) ve ense kısımlarına yapılan kesilerle dental materyaller yerleştirilip 8 hafta beklenmiştir. Ötenaziden sonra yapılan nekropsi ile karaciğer ve böbrek dokuları alınmıştır. Kullanılan boyama yöntemleri, NF-κB p65 ve Hematoksilen&Eozin boyamadır. Biyokimyasal analiz olarak ise glutatyon, süper oksit dismutaz, lipit peroksidasyon ve katalaz seviyeleri ölçülmüştür. İmmün-pozitif hücreler, kontrol grubunda deney gruplarına göre daha az yoğunluk göstermiştir. Bununla birlikte, tüm deney gruplarında renal ve hepatik dejenerasyonlar görülmüştür. Tüm biyokimyasal analiz sonuçları, kontrol grubu hariç deney gruplarında oksidatif stres oluştuğunu göstermektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar, deney gruplarında kullanılan tüm restoratif dental materyallerin böbrek ve karaciğer dokusunda sitotoksik etki yarattığını göstermektedir. Çalışmamızda kullanılan restoratif dental materyaller, tüm deney gruplarında böbrek ve karaciğer dokularında oksidatif stres oluşmasıyla ilişkilendirilebilir.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ELSEVIER – Scopus, EBSCO, Cab Abstracts, CABI full text, ULAKBİM-TUBİTAK Yaşam Bilimleri, Türkiye Atıf Dizini ve Google Scholar
Makale Dili İngilizce