A Stereological Assessment Method for Estimating the Surface Area of Cycloids
Prof. Dr. Selina AKSAK KARAMEŞE
Deniz Ünal
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma, klasik dikey düzenli rastgele (DDR) seri kesitler ile yatay düzleme dik olan dikey seri sabit kesitlerin ölçümleri arasında fark olup olmadığını anlamak için yapıldı.Gereç ve Yöntem: Magnetik rezonans (MR) resimlerinin bulunduğu Radyoloji bolumu arşivi kontrol bankasından rasgele alınan ve hicbir norolojik hasarı bulunmayan gonullu bir kişi (erkek, 25 yaşında) secildi. İlk olarak geometrik özellikleri bilinen (yarıçap: 9.75 cm) futbol topunu T1-weigthed MR cihazı kullanılarak 5 mm kalınlığında MR görüntüleri (toplam: 40 kesit) alınarak yüzey alanı ve hacim hesaplama sonuçlarının stereolojik metot ile doğruluğu ve güvenirliliği test edildi. İkinci olarak T-1 weigthed MR tarayıcı cihazı kesit profilleri gönüllü bireyden elde edildi. Yüzey alanı ve hacim hesaplama prosedürleri Stereo Investigator 6. MicroBrightField. Inc. USA. Kullanılarak yapıldı.Sonuç: Çalışmamız sonucunda, ilgilenilen geometrik şekillerin enine ve boyuna kesitlerinde DDR kesitler ile direk dikey kesitler arasında hem yüzey alanı hesaplanması açısından hem de hacim hesaplanması açısından hiçbir farlılık bulunamamıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı The Eurasian Journal of Medicine