EĞİTİM FAKÜLTESİ VE PEDAGOJİK FORMASYON GRUPLARINDAKİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ VE GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Prof. Dr. Berna URUN KARAHAN
Doç. Dr. Selma ERDAĞI
Bu çalışmada amaç Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği son sınıföğrencileri ile pedagojik formasyon grubu (Türk Dili ve Edebiyatı)arasındaki öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları belirlemek ve bututumların çeşitli değişkenler açısından anlamlı bir fark gösteripgöstermediğini tespit etmektir. Çalışmanın evrenini; 2015-2016 öğretimyılında Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü’nde 4.sınıfta öğrenim gören 46, 2015-2016 öğretim yılında Kafkas ÜniversitesiEğitim Fakültesi’ne bağlı pedagojik formasyon grubunda öğrenim gören 58olmak üzere toplamda 104 öğrenci oluşturmuştur. Veriler Temizkan (2008)tarafından hazırlanan “Türkçe Öğretmenliği Mesleğine Yönelik TutumÖlçeği” ve Erdağı Toksun (2016) tarafından hazırlanan görüşme formu iletoplanmıştır. Toplanan veriler istatistiki açıdan normal dağılım göstermediğiiçin non-parametrik testler ile analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgularagöre; pedagojik formasyon grubu öğrencilerinin öğretmenlik mesleğineyönelik tutumlarının lisans son sınıf öğrencilerine göre daha iyi düzeydeolduğu tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre ölçeğin altboyutlarının bazılarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Araştırmanın nitelboyutunda ise toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir.Görüşmeler sonucunda da formasyon grubu öğrencilerinin Türkçe öğretmenadaylarına göre mesleğe yönelik tutumları daha iyi düzeyde çıkmıştır.
Dergi Adı Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi
Basım Tarihi 09-2018