The Effect of Silicone Tube and Silicone Tube Hyaluronic Acid Application on Adhesion Formation in Experimental Peri- and Epi-neurorrhaphy in A Rat Model
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Emine Ünsaldı
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Sadık Yayla
Miktat Kaya
Muzaffer Başak Ulkay
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Abit Aktaş
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Erol Taşdemiroğlu
Prof. Dr. Mete CİHAN
Prof. Dr. Başak KURT
Hakan Can Yıldırım
Ahmet Şengöz
Hakan Erdoğan
Bu çalışmada deneysel siyatik sinir kesisi oluşturulan Wistar albino ratlarda nörorafiyi izleyerek, ilgili alana sadece silikon tüp (ST) ve ST ile birlikte hyaluronik asit (HA) uygulamasının fibrozisi engellemedeki etkinliği klinik ve histopatolojik olarak incelendi. Siyatik sinirde total kesi oluşturulduktan sonra interfasiküler ve epinöral anastomoz uygulandı. Birinci grupta (Kontrol Grubu) sadece anostomoz yapılırken, ikinci grubta (ST Grubu) anastomoz + silikon tüp, üçüncü grubta ise (ST + HA Grubu) anastomoz + silikon tüp + Hyaluronik asit (HA) uygulandı. Her bir gruptaki hayvanlar 2 alt gruba ayrılarak postoperatif 30 ve 60. günlerde makroskopik ve histopatolojik incelemeler yapıldı. Çalışmanın 30. gününde tüm hayvanların yürüyüşleri problemliydi. 60. günde ST ve ST + HA grubundaki hayvanlarda yürüyüş normal iken kontrol grubunda problem devam etmekteydi. Prostmortem makroskopik bakıda 30 ve 60. günlerde kontrol grubunda sinir dokuda düzensiz bir morfoloji ve çevreye yapışıklık mevcuttu. ST Grubunda 60. günde daha belirgin olmak üzere tüp içerisinde anastomoz hattında skar doku ile karşılaşılırken ST + HA grubunda 30 ve 60. günlerde sinir anastomoz hattının pürüzsüz bir görünümde olduğu saptandı. Sonuç olarak, 30 günde ST ve ST + HA gruplarında miyelin kalınlığının azalması ve miyelin dejenerasyonun artması HA’in kısa dönemde akson rejenerasyonu için pozitif bir etki oluşturmadığını, buna karşın 60. günde ST ve ST + HA gruplarında aksonların miyelin kalınlığı ve akson alanlarının arttırmasıyla birlikte miyelin dejenerasyonun azalması, silikon tüp ve HA’in uzun dönemde miyelinizasyon üzerinde pozitif bir etki oluşturduğunu göstermiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi