A Macroanatomic and Morphometric Study on Ossicula Auditus in MaleHemshin Sheep
Doç. Dr. Semine DALGA
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Bu çalışma, erkek Hemşin koyunlarının ossicula auditus morfometrisini ve makro anatomisini belirlemek için yapıldı. Bu amaçla 10 adet yetişkin erkek Hemşin koyunu başı kullanıldı. Koyun başları Artvin ili Ardanuç ilçesi belediye mezbahanesinden temin edildi. Çalışma için ilk önce kafatasları deri ve kaba etlerinden temizlendi. Daha sonra dış kulak yolu (meatus acusticus externus) takip edilerek cavum tympani de yer alan kulak kemikçikleri diseksiyonla çıkartıldı. Kulak kemikçikleri üzerinde toplamda 14 farklı nokta arasında ölçümler yapıldı. Erkek Hemşin koyununda ossicula auditus'un malleus, incus ve stapes olmak üzere üç kemikten oluştuğu görüldü. Os lenticulare'nin incus üzerinde processus lenticularis şeklinde bulunduğu gözlendi. Malleus üzerinde procesus lateralis, procesus rostralis ve procesus muscularis’in varlığı görüldü. İncus‘un gövdesinden crus longum ve crus breve’nin ayrıldığı görüldü. Malleus uzunluğu sırasıyla sağ/sol 7.00±0,76 /6.58±0,085 mm, incus uzunluğu 2.89±0.3/2.83±0.68 mm, stapes uzunluğu 1.76±0.13/1.88±0.17 mm olarak analiz edildi. Corpus incudis genişliği sırasıyla sağ/ sol 2.39±0.40, 2.16±0.40 mm ve basis stapedis’in genişliği 1.25±0.17, 1.28±0.15 mm olarak analiz edildi. İstatistiksel analiz sonucunda sağ ve sol kulak kemikçikleri arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlendi (P>0.05). Sonuç olarak literatürde yer edinmeyen erkek Hemşin koyunu ossicula auditus’u üzerinde makro anatomik ve morfometrik bir çalışma yapıldı. Çalışma sonucu elde edilen bulgular literatür’e kazandırıldı.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimler Dergisi