A Morphometric Study on The Skull of The Hemşin Sheep
Doç. Dr. Semine DALGA
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Bu çalışmanın amacı erişkin erkek Hemshin koyunu kafatasına ait temel veri kaynağı oluşturmak, Hemshin koyununun farklı koyun ırkları ile arasındaki benzerlik ve farklılıklarını ortaya çıkarmaktır. Araştırmada Artvin ve Rize Belediye kesimhanelerinden alınan 10 adet erişkin erkek Hemshin koyun başı kullanıldı. Başlardan yumuşak dokular ayrıldıktan sonra, hidrojen peroxide içerisinde 25-30 dakika bekletildi. Daha sonra kafataslarından literatürde belirtilen 39 ayrı noktadan digital kumpas yardımıyla ölçümler alındı. Daha sonra elde edilen ölçümlerin ortalama standart sapma ve korelasyon değerleri SPSS (18.0) versiyon programında belirlendi. Ayrıca craniofacial indexleri hesaplanarak korelasyon analizleri yapıldı. Erkek Hemshin koyun kafatası profil uzunluğunun (U1) 241.20∓ 25.17 cm. orbita’lar arası en küçük genişliğinin ise 77.07+4.1 cm. olduğu görüldü. Sonuç olarak erkek Hemshin koyunu kafatasının morfometrik değerleri ortaya çıkarılarak, diğer koyun ırkları ile arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri tespit edildi.
Dergi Adı VANVETJ
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCOhost, CAB Abstracts, DOAJ, Index Copernicus, TUBITAK-ULAKBIM, Turkiye Atif Dizini and Google Scholar
Basım Tarihi 12-2018
Makale Linki https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/609392