Studies on Arteria Celiaca and Its Branches in Gurcu Goats
Doç. Dr. Semine DALGA
Ümran Yaman
Tansel Çal
Bu çalışmada, Gürcü keçilerinin arteria (a.) celiaca ve dalları makroskobik olarak incelendi. Araştırmada 6 adet Gürcü keçisi (3Dişi/3Erkek) kullanıldı. Çalışma materyallerine a. carotis externa’dan latex enjeksiyon edildi. Erkek Gürcü keçilerinin bir tanesinde a. celiaca’nın a. mesenterica cranialis ile ortak bir kök ile aorta abdominalis’ten ayrıldığı görüldü. Aorta abdominalis’in ventral yüzünden ay rılan a. celiaca’nın tüm hayvanlarda 2 dala ayrıldığı gözlendi. Nispeten ince bir dal olan a. lienalis’in ilk olarak pancreas’a giden rami pancreatici’yi verdiği daha sonra ramus epiploicus, a. ruminalis sinistra ve a. ruminalis dextra isimli dallarını verdiği gözlendi. Dişilerde a. lienalis’in 2 dala ayrılarak hilus lienis’ten dalağın içerisine girdiği gözlendi. A. celiaca’dan çıkan diğer dalın a. hepatica ve a. gastrica sinistra’ya ait bir kök olduğu tespit edildi. Yapılan bu çalışma ile Gürcü keçilerinde a. celiaca ve dallarının makroanatomik olarak incelenmiş olup damar varyasyonları diğer küçük ruminantlar ile karşılaştırılmıştır.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce