The Effect of Nature-Based Sounds Applied Before Colonoscopy on Patients' Pain, Anxiety, and Embarrassment: A Randomized Controlled Study
Gülden Küçükakça Çelik
Dürdane Palabıyık Yılmaz
Nadiye Özer
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Semra ERDAĞI ORAL
Amaç: Kolonoskopi öncesi uygulanan doğa temelli seslerin ağrı, anksiyete ve utanma duygusu üzerine etkisini belirlemekti. Gereç ve Yöntemler: Bu randomize kontrollü deneysel çalışma, bir üniversite hastanesinin kolonoskopi ünitesinde 80 hasta ile yürütüldü. Tüm hastalara kolonoskopi öncesi standart bakım ve bağırsak hazırlığı yapıldı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışmanın randomizasyonu kapalı zarf yöntemi ile gerçekleştirildi. Rutin bakıma ek olarak, müdahale grubuna (n=40) kolonoskopi öncesi 20 dk’lık doğa temelli sesler uygulandı. Kontrol grubuna (n=40) ise rutin hemşirelik bakımı dışında herhangi bir müdahale yapılmadı. Uygulamada kullanılan ve hazırlanmasında uzman görüşü alınarak literatüre uygun olarak hazırlanan doğa kaynaklı sesler 4 farklı sesten oluşmaktadır. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu, Görsel Analog Ölçeği, Spielberger Durumluk Anksiyete Envanteri, Kolonoskopi Utanç Ölçeği ve Fizyolojik Parametreler Değerlendirme Formu kullanılarak toplandı. Bulgular: Grup içi ve gruplar arası değerlendirmelerde, doğa temelli ses dinletilen grupta anksiyete, utanma ve ağrı şiddetinde azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001). Fizyolojik parametrelerin gruplar arası ve grup içi değerlendirmelerinde, doğa temelli ses grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı (p<0,05). Sonuç: Bu araştırma, doğa temelli seslerin kolonoskopi işlemi öncesi kullanımını destekleyen sonuçlar sunmaktadır. Kolonoskopi yapılan hastalara yönelik hemşirelik etkinliklerinde doğa temelli seslere yer verilmesi ve bu çalışmanın sonuçlarının kanıt düzeyinin artırılması için bu alanda çalışmaların sürdürülmesi önerilmektedir.
Dergi Adı Journal of Traditional Medical Complementary Therapies
Dergi ISSN 5336-jtra