Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi
Dr. Öğr. Üyesi Semra ERDAĞI ORAL
Nadiye Özer
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Kolonoskopi günümüzde başta kolorektalkanserlerin tarama ve tanısı olmak üzere pek çokhastalıkta yaygın olarak uygulanmaktadır. Vücudun enmahrem bölgelerinden biri olarak kabul edilenanorektal bölgeden yapılan kolonoskopi gibi işlemlerve muayenelerin hastaları küçük düşürdüğüne dair önyargılı fikirler vardır. Bu fikirler hastada utanmaduygusu oluşturarak hastayı rahatsız edeceğinden veişlemin başarısını olumsuz yönde etkileyebileceğindenbu duygunun yönetilerek en aza indirilmesi önemlidir.Kolonoskopi işleminden utanan bireyler için hastaeğitimi ve danışmanlığı gibi müdahaleler bireyinutanma duygusunu azaltarak hasta konforununartmasına, işleme uyum sağlamasına, kolorektal kansertaramalarına daha fazla kişinin katılımı sağlanarakkolorektal kanserlerin erken dönemde tanılanmasınakatkı sağlar. Bu derleme; kolonoskopi uygulananhastaların yaşadıkları potansiyel utanma nedenleriniliteratür incelenmesiyle belirlemek, hemşireleri utanmaduygusu yönetimi hakkında bilgilendirmek vefarkındalıklarını artırmak amacıyla yazılmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 06-2020