Diyabetik ve Non-Diyabetik Farelerin Midesinin Fundus Bölgesinde Hepatosit Büyüme Faktörü (HGF)’nün İmmunohistokimyasal Lokalizasyonu
Dr. Öğr. Üyesi Serap İLHAN AKSU
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Çalışmamızda, diyabetik ve non-diyabetik farelerin midelerinin fundus bölgesinde meydana gelen yapısal değişiklikleri histolojik olarak incelemek ve Hepatosit Büyüme Faktörü (HGF)’nün midedeki immunohistokimyasal dağılımını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada, 45 adet swiss albino fare, kontrol, sham ve diyabetik olarak üç gruba ayrıldı. Diyabet oluşturulması için 100 mg/kg STZ intraperitoneal (IP) uygulaması ile yapıdı. 200 mg/dl’nin üzerinde kan glikoz düzeyi olan fareler diyabetli olarak kabul edildi. Deneklerin mide dokuları 3., 15. ve 30. günlerde alındı. Mide dokusunun fundus bölgesinin histolojik yapısını incelemek için alınan kesitlere H&E boyaması yapıldı. HGF’nin immunoreaktivitesini belirlemek amacıyla Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) metodu uygulandı. Çalışmada diyabetik grupta diğer gruplara göre canlı ağırlıkta azalma olduğu belirlendi. Diyabetik ratların mide dokusunun histolojik yapısında kontrol grubuna göre bir farklılık görülmedi. Diyabetik, kontrol ve sham gruplarında HGF’nin benzer alanlarda immunolokalizasyon gösterdiği saptandı. HGF immunreaktivitesinin diyabetik grupta kontrol ve sham gruplarına göre daha zayıf bir reaksiyon verdiği tespit edildi. HGF, diyabet ve midenin fundus bölgesinin ilişkisini açıklayan immunohistokimyasal bir araştırmaya rastlanılmadığı için yaptığımız çalışmanın bu ilişkiyi açıklamasına yardımcı olacağını ve bu alanda yapılacak yeni çalışmalara yol göstereceğini düşünmekteyiz.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 12-2021