Histological and Histometric Structure of Goose (Anser anser) Cerebellum
Prof. Dr. Serap KORAL TAŞÇI
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Bu çalışmada, kaz (Anser anser) serebellum dokusunun histolojik ve histometrik yapısının incelenmesi amaçlandı. Çalışmada 6 adet dişi kaz (10-12 aylık) kullanıldı. Kazlara ait serebellum dokuları % 10’luk formalinde tespit edildikten sonra rutin histolojik işlemlerden geçirilip parafinde bloklandı ve bu bloklardan kesitler alındı. Kesitlere Kluver-Barrera sinir doku boyama tekniği uygulandı. Folia uzunluğu, Purkinje hücre çapı, stratum molekülare ve stratum granülosum katmanlarının kalınlıklarını ölçmek için oküler mikrometre kullanıldı. Ortalama değerleri hesaplamak için SPSS 16.0 programı kullanıldı. Yapılan histolojik incelemelerde serebellumun dış kısmında folia ve sulkus serebelli yapıları gözlendi. Kluver-Barrera boyaması sonucunda tüm katmanlardaki sinir hücreleri mor renkte, miyelinli lifler ise mavi renkte görüldü. Folialarınortalama uzunluğu 3397.88 ± 931.32 μm, stratum molekülare katmanının ortalama kalınlığı 348.53 ± 72.92 μm, stratum granülosum katmanının ortalama kalınlığı 184.83 ± 48.77 μm ve Purkinje hücrelerinin ortalama çapı ise 24.23 ± 3.96 μm olarak belirlendi.
Dergi Adı Van Veterinary Journal
Makale Dili İngilizce