Zavot Irkı Sığırlarda Koroner Arterler ve Kalp Kası Köprüleri
İftar Gürbüz
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Serap KORAL TAŞÇI
Bu çalışma, Zavot ırkı sığırların kalbindeki koroner sirkülasyonu ve koroner arterler üzerinde bulunan kalp kası köprüsünün makroskobik ve mikroskobik özelliklerini belirlemek amacı ile yapıldı. Çalışmada 10 adet ergin Zavot ırkı sığır kalbi kullanıldı. Kalbin koroner arterlerini ortaya çıkarmak için a. coronaria sinistra ve a. coronaria dextradan renklendirilmiş latex enjekte edildi. Kalbin arteriyel vaskularizasyonunun aorta ascendensten orijin alan a. coronaria sinistra ve a. coronaria dextra tarafından sağlandığı tespit edildi. A. coronaria sinistranın çapınıncoronaria dextradan daha büyük, dallarının ise daha fazla olduğu belirlendi. Sağ ve sol koroner arter arasındaki anastomozların r. circumflexus sinister ile r. circumflexus dexter, r. interventricularis paraconalis ile a. coronaria dextranın ventriküler dalları ve r. coni arteriosiler arasında olduğu saptandı. Septum interventricularenin r. interventricularis paraconalis ile r. interventricularis subsinuosusdan orijin alan rr. septales tarafından beslendiği gözlendi. Kalp kası köprüleri genişlikleri 6.39 mm ile 30.88 mm ve kalınlıkları 1.34 mm ile 6.25 mm olarak tespit edildi.marginis ventricularis sinistri üzerinde kalp kası köprüsüne rastlanılmadı. Kalp kası köprülerindeki kas liflerinin normal kalp kası liflerine benzer şekilde merkezi konumlu tek çekirdeğe ve enine bantlaşmalara sahip olduğu, bağlantı bölgelerinde interkalat disklerin bulunduğu görüldü. Ayrıca köprü içerisinde bulunan artere eşlik eden vena da tespit edildi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi