Immunohistochemical Localization of Catalase in Geese Anser anser Liver
Prof. Dr. Serap KORAL TAŞÇI
Hakan Kocamış
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, kaz karaciğer dokusunda katalazın immunohistokimyasal lokalizasyonu ve dokunun histolojik yapısının incelenmesi amaçlandı. Çalışmada sağlıklı, 10-12 aylık, 2-3 kg ağırlığında 6 adet dişi kaz (Anser anser) kullanıldı. Histolojik ve immunohistokimyasal incelemeler için Bouin solüsyonunda tespit edilen dokular rutin doku takibinden geçirildikten sonra parafinde bloklandı. Bu parafin bloklardan alınan seri kesitlere histolojik incelemeler için Crossman’ın üçlü boyaması (Triple Boyama), Hematoksilen Eosin (HE) ve Periyodik Asit Schiff (PAS) boyamaları uygulandı. İmmunohistokimyasal boyama için 1:3000 oranında dilüe edilmiş anti-CAT ile 1 sa inkubasyonda bırakılan kesitlere Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) yöntemi uygulandı. Yapılan histolojik incelemede, kaz karaciğer dokusunda hepatositlerin oluşturduğu Remark kordonları ve kordonların ışınsal olarak çevrelediği vena sentralis tespit edildi. Kaz karaciğerindeki bazı hepatositlerin sitoplazmasında globuler tarzda glikojen birikimi gözlendi. Yapılan immunohistokimyasal incelemede, kaz karaciğerindeki hepatositlerin sitoplazmasında katalaz immunoreaktivitesinin yaygın olduğu ve bazı hepatosit çekirdeklerinin katalaz pozitif olduğu görüldü. Ayrıca, sığır karaciğer katalazına karşı hazırlanmış primer antikorun kaz karaciğer dokusunda immunoreaktif olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, kaz karaciğerinde antioksidan savunma sisteminin özellikle hepatositler tarafından yerine getirildiği ve bu çalışmanın kanatlılarda antioksidanlarla ilgili yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
karaciğer,karaciğer hücreleri,Anser,doku bilimi,kümes hayvanları,kaz,lokalizasyon,immünohistokimya,katalaz
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg