img
The effects of Pennyroyal (Mentha pulegium L.) on performance, carcass and meat quality in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica)   
Yazarlar
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Akif Yörük
Türkiye
Özet
Bu çalışmada, Yarpuzun (Mentha pulegium L.) farklı seviyelerde Japon bıldırcınlarında performans ve et kalitesi (renk ve pH) üzerine etkisi araştırılmıştır. Toplam 150 adet günlük yaşta Japon bıldırcın civcivi üç farklı düzeyde yarpuz içeren (%0,0, 0,1 ve 0,2) bir kontrol ve iki deneme grubuna rastgele dağıtıldı. Her deneme grubu içerisinde 10 bıldırcın bulunan beş tekerrürlü gruba ayrıldı. Deneme sonunda performans değerleri ve et kalite parametreleri (renk ve pH) ölçüldü. Bıldırcınların büyüme performansı değerlendirildiğinde gruplar arasında önemli farklılıklar bulundu (P<0,05). Çalışma sonu itibariyle %0,1 (P1) ve %0,2 (P2) yarpuz ilave edilen deneme gruplarının canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışları kontrol grubuna oranla yüksek bulundu. Yem tüketiminin P2 grubunda kontrol grubuna oranla arttığı, yemden yararlanma oranının ise düştüğü gözlendi (P<0,05). Karkas randımanı, kalp, karaciğer ve taşlık ağırlıkları açısından anlamlı bir fark olmadığı görüldü (P>0,05). Göğüs etinin parlaklık (L*), kırmızılık (a*) ve sarılık (b*) ile pH değerleri yarpuz ilavesinden etkilenmedi (P>0,05). Çalışma sonuçlarına göre yarpuzun %0,2 düzeyinde ilavesinin performans üzerine daha etkili olduğu belirlendi.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-0861
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2021
Doi Numarası 10.33988/auvfd.767472
Makale Linki http://dx.doi.org/10.33988/auvfd.767472