Vejetasyon Döneminin Mera Kalitesi ile Merada Otlayan Tuj Irkı Koyun ve Kuzuların Besi Performansı Üzerine Etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK
İsmail Kaya
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Kars ve çevresinde yetiştirilen Tuj koyun ve kuzuların merada otlatma döneminde (22 Mayıs-09 Ekim) meranın besin madde içeriğindeki değişim kalitesi ile merada otlayan koyun ve kuzuların besi performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışma süresince iki haftada bir hayvanlar tartılmış ve meradan ot örnekleri alınarak kuru madde (KM), organik madde (OM), hamprotein (HP), ham selüloz (HS), ve ham yağ (HY) analizleri yapılmıştır. Mera örneklerinin besin madde içerikleri KM, OM, HP, HS ve HY için sırasıyla deneme başında %28.31, 91.14, 19.35, 28.92 ve %3.20 ve deneme sonunda %74.96, 92.08, 3.86, 43.91 ve %1.83 olarak tespit edilmiştir. Yapılan tartımlarda otlatma sezonu boyunca erkek ve dişi kuzular ortalama 181.6 g/gün ve 164.9 g/güngünlük canlı ağırlık artışı sağlayarak sırasıyla 25.47 ve 23.10 kg’a ulaşmıştır (P>0.05). Anaç koyunlar ise ortalama 35 g/gün günlükcanlı ağırlık artışı sağlayarak 4.9 kg canlı ağırlık kazanmıştır. Sonuç olarak, meraların yeşil olduğu dönemde (22 Mayıs-31 Temmuz)koyun ve kuzuların besin madde ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılayabileceği, merada beslemenin koyun ve kuzularda yeterli canlı ağırlık artışı sağladığı ve vejetasyon ilerledikçe meraların HP içeriğinde azalma, KM, HS değerlerinde ise artış belirlenmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi