A Stereological and Electron Microscopic Study of the Development of the Nephron in Prenatal and Postnatal Rats
Nejdet Şimşek
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Berrin Zuhal Altunkaynak
Deniz Ünal
Prof. Dr. Serpil CAN
İsmail Malkoç
Bünyami Ünal
Orçin Karadağ
Amaç. Bu çalışma, fetüs (20 günlük), yeni doğmuş (7 günlük) ve erişkin (180 günlük) ratlarda böbreklerin morfometrik ve ultrastrukturel yapısını belirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem. Hayvanlardan alınan böbrekler % 3'lük gluteraldehit ve 0,1 M Fosfat tamponu ile tespit edildikten sonra post fikzasyon için % 1'lik tamponlu ozmium tetroksitle tespit edilerek stereolojik, ışık ve elektron mikroskobik olarak incelendi..Bulgular. Elde edilen sonuçlara göre fetüs böbreklerinin glomerulus, böbrek cisimcikleri, proksimal, distal ve toplayıcı borucuklarının farklı gelişme aşamalarında olduğu gözlemlendi. Fetüslerde böbreklerin kapsülüne yakın olan dış yüzlerindeki glomerulusların iç yüzdekilerden daha çok geliştiği, böbrek cisimsiklerinin pariyetal hücreleri ve sitoplazmik uzantısız podositler içerdiği, erişkin ve yeni doğmuş ratlarda ise böbreklerin oldukça gelişmiş yapıda görüldüğü saptandı. Stereolojik incelemelerde fötal böbrek korteks oranı (% 86,19) yeni doğanlara (% 53,77) ve erişkinlere (% 76,78) göre daha yüksekti. Yeni doğan ve fetüslere göre erişkinlerde distal ve proksimal tubullerin total hacmi daha yüksek iken, Bowman kapsülü ve glomerulusun ortalama hacminin azaldığı tepit edildi. Diğer yandan, erişkinlerde glomerulusların total hacminin (32600) fetüs (11650) ve yeni doğanlardan (17896) daha fazla bulunduğu da saptandı.Sonuç. Elde edilen sonuçlara göre, metanefrik böbreklerin gelişimi gebeliğin 20. gününde henüz tamamlanmamışken, doğumdan sonraki 1. haftada hemen hemen gelişmenin sonlandığı belirlenmiştir. Ayrıca, böbrek gelişiminin stereolojik verilerinin ratların yaşları ile ilgili değişebileceği de tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı The Eurasian Journal of Medicine (EAJM)
Dergi Tarandığı Indeksler Pubmed
Makale Dili İngilizce