A Case Of Tuberculosis in a Free living Long legged Buzzard Buteo rufinus
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Sol kanadında ateşli silah yarası bulunan bir erkek Uzun bacaklı şahin tedavi amaçlı getirilmiş, ancak kısa sürede ölmüş ve rutin nekropsisi yapılmıştır. Nekropside; karaciğer, dalak, ventrikulus ve akciğerlerde çok sayıda, yarıçapı birkaç mm ile 1 cm arasında değişen büyüklüklerde beyaz-sarı renkli nodüler lezyonlar dikkati çekti. Mikroskobik bakıda akciğer ve ventrikulusta kazeifiye merkez etrafında epiteloid hücreler, çok çekirdekli dev hücreleri, heterofil lökositler, makrofajlar ve en dışta fibröz bir kapsül ile karakterize klasik tüberkel yapısı gözlemlendi. Fibröz kapsül yapısı karaciğer ve dalaktaki tüberkellerde belirgin değildi. Ziehl-Neelsen boyama ile aside dirençli bakterilerin varlığı belirlendi. Yapılan gözlemler sonucunda kanatlı tüberkülozu tanısı konuldu. Bu olgu sunumu; diğer pek çok yerde olduğu gibi ülkemizde de kanatlı tüberkülozunun doğada serbest yaşayan hayvanların önemli bir sorunu olabileceğini göstermiş ve bu alanda daha fazla ilgiye ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymuştur.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded