A Comparison of the Efficacy of Dimethyl Sulfoxide DMSO and Synovial Fluid in the Prevention of Peritoneal Adhesions Experimental Rabbit Model
Kemal Kılıç
Nergis Kılıç
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Sadık Yayla
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
K Peker
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Bu çalışmada, tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan ventral herni modelinde mersilen mesh kullanımına bağlı gelişebilecek peritoneal adezyonların önlenmesinde dimetil sülfoksit ve sinovial sıvı etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada kullanılan 40 tavşan 4 gruba ayrıldı (n: 10). Operasyon xylazin HCI (5mg/kg im) sedasyonunu izleyerek ketamin HCI (20 mg/kg intratekal) ile elde edilen intratekal anestezi altında gerçekleştirildi. Operasyon masasına sırtüstü pozisyonda yatırılan tavşanlara median deri insizyonu yapıldıktan sonra linea alba düzeyinde 2 cm çaplı daire şeklinde bir defekt oluşturuldu. Defekt önceden disk şeklinde hazırlanan mersilen mesh ile onarıldı. Postoperatif 7. güne kadar; I. gruba 10 ml serum fizyolojik (SF) ve 1.5 g/kg DMSO, II. gruba 7 ml SF, 3 ml synovial sıvı (SS) ve 1.5 g/kg DMSO, III. Gruba 7 ml SF ve 3 ml SS, IV. gruba (kontrol: K) ise yalnızca 10 ml SF intraperitoneal olarak uygulandı. Tavşanlara 10. günün sonunda relaparotomi uygulanarak peritoneal adezyon varlığı ve derecesi Jenkins (1983)in görsel yapışıklık skalasına göre değerlendirildi. Çalışmadan elde edilen tüm veriler Minitab-16 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Greft uygulanan bölgeye ait doku örnekleri Hematoksilen-Eozin (HE) ve Crossmanın üçlü boyama yöntemi ile boyanarak ışık mikroskobunda değerlendirildi. Nonparametrik olarak değerlendirilen yapışıklık skala sonuçları Kruskal-Wallis testi ile istatistiki olarak hesaplandı ve gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (P>0.05). Histopatalojik inceleme sonuçları ise tüm gruplarda greftin üzerini örten dokunun fibröz doku karakterinde olduğunu gösterdi. Bununla birlikte fibrozisin DMSO grubunda, ES-DMSO, ES ve SF grubuna göre daha zayıf olduğu tespit edildi. Sonuçta gerek relaparotomik makroskobik bulgular gerekse histopatolojik bulgular dikkate alındığında synovial sıvının tavşanlarda postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde etkili olduğu sonucuna varıldı.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi