The Effects of Gemfibrozil and Ovariectomy on the Peroxisome Proliferator Activated Receptors PPARs in Mice with Experimentally Induced Obesity
Recai Tunca
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Alparslan Kadir Devrim
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Emrah İpek
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Ovarioektomi uygulanan farelerde deneysel olarak oluşturulan obezitenin peroksizom proliferatörleri ile aktive olan reseptörler (PPARs) üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla ovarioektomi ve sham uygulanan fareler yağlı diyet ve düşük yağlı diyetle 15 hafta süre ile beslendi. Ayrıca, ovarioektomi ve sham uygulanan farelere farklı diyetlerle beraber 100 mg/kg dozunda oral gemfibrozil uygulandı. Çalışma sonunda ovarioektomi operasyonu uygulanan farelerde sham uygulanan farelere göre istatistiksel olarak anlamlı (P<0.001) canlı ağırlık artışı şekillenirken gemfibrozil uygulaması bu canlı ağırlık artışını engelledi. Yüksek yağlı diyet uygulanan farelerde, ovarioektomi uygulanan grupta, sham uygulanan farelerin karaciğerlerine göre daha belirgin bir steatozis tablosu görüldü. Diğer yandan yüksek yağlı diyet ve gemfibrozil uygulanan gruptaki fare karaciğerlerinde steatozis görülmedi. Buna karşın gemfibrozil uygulaması karaciğer ağırlığında hafif şiddette artışa neden oldu. Yüksek yağlı diyet uygulaması karaciğer AST ve ALT enzim seviyeleri ile plazma toplam kolesterol, trigliserid ve VLDL seviyelerinde artışa neden olurken gemfibrozil uygulaması bu parametrelerde iyileşme ile sonuçlandı. İmmunohistokimyasal olarak dokulardaki PPAR-α ve PPAR-γ ekspresyonu ovarioektomi operasyonu, diyet ve gemfibrozil uygulamasından etkilenirken PPAR-β ekspresyonu etkilenmedi. Yağlı diyet uygulamasında PPAR-α ve PPAR-γ ekspresyonu artarken ovarioektomi operasyonunda azaldı. Yalnızca yağlı diyet ve yalnızca gemfibrozil uygulanan gruplarda PPAR-α ekspresyonunda artış şekillendi. Yağlı diyet ile gemfibrozilin beraber uygulandığı gruplarda ise PPAR-α ekspresyonu diğer tüm gruplara göre daha fazla arttı. Çalışma sonunda gemfibrozil uygulamasının yüksek yağlı diyet ve ovarioektomi oluşturulan farelerde abdominal ve hepatik yağlanmanın azalmasında olumlu etkileri olduğu görüldü.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi