Sığır leptospirozunun patogenezinde ubiquitin ve 8 hidroksiguanozinin rollerinin immunohistokimyasal yöntemlerle araştırılması
Musa Karaman
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Hasan Özen
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Karaman M, Özen H, Erginsoy SD, Şahin M. Sığır leptospirozunun patogenezinde ubiquitin ve 8-hidroksiguanozin’in rollerinin immunohistokimyasal yöntemlerle araştırılması. Eurasian J Vet Sci, 2010, 26, 1, 33-38 Amaç: Bu çalışmada, Leptospira spp. ile doğal enfekte sığırların karaciğer ve böbrek dokularında oluşan hasarda ubiquitin ve 8-hidroksiguanozin’in (8-OHG) rolleri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Leptospirozlu (n=7) ve sağlıklı kontrol grubu (n=7) hayvanlarda, bu moleküllere spesifik poliklonal antikorlar kullanılarak indirekt immunoperoksidaz metodu ile antijenlerin dokulardaki lokalizasyonları belirlendi. Bulgular: Leptospirozlu hayvanların karaciğer hepatositleri ve böbrek tubul epitellerinde ubiquitin antikoruna karşı intrasitoplazmik immun boyanma tespit edildi. 8-OHG immun boyanmasının karaciğer hepatositlerinde intrasitoplazmik ve/veya intranükleer, böbrek tubul epitellerinde ise çoğunlukla intrasitoplazmik olarak lokalize olduğu gözlendi. Öneriler: Leptospirozun patogenezinde doku hasarı oluşumunda ubiquitin ile 8-OHG’nin rol oynadığı ortaya konularak, bu moleküllere ilişkin mekanizmaları daha detaylı anlayabilmek için ayrıntılı çalışmaların gerekliliği tavsiye edilmektedir.
sığır,karaciğer,leptospirozis,patojenez,böbrekler,ubikuitin,sığır hastalıkları,bakteriyel hastalıklar
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı V. Ulusal Patoloji Kongresi.
Kongre Tarihi 09-03-2010 / 12-03-2010
Basıldığı Ülke Türkiye