Preeklamptik hastalar ile termdeki insan plasentalarinda nitrik oksit sentetazin immunohistokimyasal lokalizasyonu
ELİŞ YILDIZ SEVDA
NAZLI MÜMTAZ
Nitrik oksit (NO), damar duvarı endotelinde üretilen ve damar tonusu üstünde vazodilatatör etkisi olan bir bileşiktir. Çalışmaya preeklampsi hastalığı olan 5 olgu ile normal gebelik süresine erişmiş,vajinal yolla doğum yapan ve sistemik hastalığı olmayan 20 olgunun plasentası alındı. Gebeliği normal olarak sonlanmış olanlar ile preeklamptik kadınların plasentalarında endotel nitrik oksit sentetaz (eNOS)’a ve nöronal nitrik oksit sentetaz (nNOS)’a ait immunoreaktivitenin immunohistokimyasal olarak dağılımları ve karşılaştırılmaları yapıldı. Sonuç olarak; normal olarak doğum yapmış kadınların plasentasında eNOS’a ait immunoreaktivite koryonun sinsityotrofoblast hücrelerinde ve mezenşim tabakasındaki damar endotel hücrelerinde; nNOS’a ait immunoreaktivite, sinsityotrofoblast hücreleri, koryonun mezenşim katmanının sinir hücrelerinde belirgin bir şekilde gözlendi. Buna karşılık preeklamptik hastalarda ise her iki NOS’a ait immunoreaktivitenin olmadığı gözlemlendi. Preeklamptik hastalarda NO düzeyinde meydana gelen azalma preeklampsinin organizmaya yapabileceği patolojik etkileri gidermesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.
kadın,plasenta,nitrik oksit sentaz,nitrik oksit,preeklampsi,immünohistokimya
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale