Poli(4-vinilbenzil-g-stiren) Aşı Kopolimerinin RAFT Ve FRP Yöntemleriyle Sentezi Ve Karakterizasyonu
Doç. Dr. Bedrettin SAVAŞ
Temel Öztürk
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Ergül Meyvacı
Poli(4-vinilbenzil-g-stiren) [poli(VB-g-S)] aşı kopolimeri tersinir katılmalı/ayrışmalı zincir transfer (RAFT) ve serbest radikal polimerizasyon (SRP) teknikleri kullanılarak sentez edildi. Bu amaç için, 4-vinilbenzil klorür monomeri kullanılarak SRP yöntemiyle poli(4-vinilbenzil klorür) [poli-4-VBC] polimeri sentezlendi. İkinci aşamada, poli-4-VBC polimeri ile potasyum etil ksantat reaksiyona sokularak makro-RAFT ajanı oluşturuldu. Son aşamada, RAFT tekniğiyle makro-RAFT ajanı varlığında stiren monomeriyle poli(VB-g-S) aşı kopolimeri sentez edildi. Sentezlenen ürünler $^1H$-NMR, FT-IR, TGA, SEM ve Dinamik Işık Saçılımı (DLS) cihazları gibi spektroskopik ve termal analiz teknikleri kullanılarak karakterize edildi.
Aşı kopolimer,4-vinilbenzil klorür,stiren,makro-RAFT ajanı,serbest radikal polimerizasyonu,tersinir katılmalı/ayrışmalı zincir transfer polimerizasyonu
Dergi Adı Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 09-2021