Investigation of Theoretical Properties of 1-Acetyl-3-(p-methylbenzyl)-4-(3-methyl-2-thienylmethyleneamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one Molecule
Doç. Dr. Gül KOTAN
Doç. Dr. Bedrettin SAVAŞ
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
Bu çalışmada, öncelikle, 1-Asetil-3-(p-metilbenzil)-4-(3-metil-2-thienilmetilenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on molekülü B3LYP/DFT631G (d) and HF/631G (d) temel setleri kullanılarak optimize edilmiştir. Sonra, Veda 4f programı teorik olarak IR verilerini belirlemede kullanılmıştır. Molekülün iki farklı temel seti ile IR (infrared) titreşim frekans değerleri gaz fazında hesaplanmış ve uygun skala faktörleri ile çarpılmıştır. Elde edilen bu değerlere göre molekülün infrared spektrumları çizilmiştir. Ayrıca, 1H- ve 13C-NMR isotropik kayma değerleri GIAO metoduna ile hesaplanmıştır. Analiz edilen molekülün deneysel ve teorik değerleri δ exp = a + b. δ calc. eşitliğine göre grafiğe geçirilmiştir. Standart hata değerleri a ve b sabitlerinin regresyon katsayısı ile Sigmaplot programı kullanılarak bulunmuştur. Son olarak, bağ açıları, bağ uzunlukları, mulliken atomik yükleri, HOMO-LUMO enerjisi, ELUMO-EHOMO kapasitesi (ΔEg), elektronegatiflik (χ), elektron yoğunluğu (A), global sertlik (η), yumuşaklık (σ), iyonizasyon potansiyeli (I), molekülün toplam enerjisi, dipol moment ve termodinamik özellikleri Gaussian 09W programı ile hesaplanmıştır.
Dergi Adı International Journal of Chemistry and Technology
Dergi ISSN 2602-277X