KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİNDE BULUNAN VEBULUNMAYAN İŞLETMELERİN FİNANSAL DURUMANALİZİ: BIST ÖRNEĞİ
Doç. Dr. Seyhan ÖZTÜRK
Öğr. Gör. Sevgül EKİNCİ
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Son yıllarda önem kazanan kavramlardan biri olan kurumsal yönetim, benimsendiği şirketler için itibar, imaj anlamlarında olumlu izlenim yaratmakta, verimlilik ve etkinliği arttırmak suretiyle dolaylı olarak ülke ekonomisine katma değer yaratmaktadır. Ayrıca şirketlerin hayatlarını başarılı bir biçimde sürdürmeleri, finansal anlamda istikrar sağlamaları, rekabet avantajı elde etmeleri konularında da kurumsal yönetim ilkelerine etkisi büyük olmaktadır.Bu çerçevede çalışmanın temel amacı, Borsa İstanbul (BIST)’da hisseleri işlem gören işletmeler için bir finansal durum analizi yapmaktır. Bu bağlamda işletmeler iki grup halinde ele alınmıştır. Birinci grupta BIST Kurumsal Yönetim (XKURY) Endeksinde yer alan işletmeler, ikinci grupta ise Kurumsal Yönetim Endeksinde yer almayan diğer işletmeler yer almaktadır. Çalışmada yer alan işletme grupları arasında karşılaştırmalı finansal durum analizi yapılırken rasyolardan yararlanılmıştır. Likidite, etkinlik, kârlılık ve piyasa olmak üzere 4 tane finansal ölçüm kategorisi altında işletmelere ait 13 rasyo hesaplanmıştır. Araştırma, işletmelerin 2012-2018 dönemine ait verilerini içermektedir. Veri setinde kurumsal yönetim endeksine ait 39 işletme, endeks dışında kalan ve diğer adı altında bahsedilen 159 işletme verisi bulunmaktadır. Analizlerde inceleme kapsamında yer alan toplam 198 işletmeye ait 19.404 gözlem yer almaktadır. İstatistiksel analizlerde SPSS ve JASP istatistik programları kullanılmıştır. Analizlerde rasyolardaki zamansal değişim hem ayrı ayrı işletme grupları bazında hem de rasyoların işletme grupları üzerindeki etkisi ve yönü bağlamında incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan işletmelerde dönemler itibariyle ortalamalar arasındaki farkın anlamlı bulunmadığı, diğer işletmelerde ise sadece üç rasyoda fark anlamlı, işletme grupları ve zamanın etkisine bakıldığında ise sekiz rasyoda etki anlamlı çıkmıştır. Ayrıca Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan işletmelerin cari oran rasyosu hariç, diğer rasyolarda ortalama değerlerinin daha yüksek olduğu da tespit edilmiştir.
Dergi Adı Verimlilik Dergisi
Basım Tarihi 01-2020