A Research on the Use of Preventive Oral and Dental Health Services
Dilek Kocabaş
Dr. Öğr. Üyesi Sevil ASLAN
Bireyin sağlık hizmeti kullanımı ile ilgili yaygın olarak kullanılan model Andersen’ın geliştirmiş olduğu davranışsal modeldir. Bu modele göre bireyin sağlık hizmeti kullanımı hazırlayıcı faktörler (demografik özellikler, sosyal yapı vb.), kolaylaştırıcı faktörler (gelir düzeyi, sağlık güvencesi vb.) ve ihtiyaç faktörlerinden (sağlık durumunu değerlendirme vb.) etkilenmektedir. Bu çalışma, Isparta’da ikamet eden bireylerin koruyucu amaçlı ağız ve diş sağlığı hizmetleri kullanımlarını ve bunu etkileyen faktörleri araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 242 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak literatürde yer alan çalışmalardan yararlanılarak oluşturulan anket, katılımcıların koruyucu diş hekimliği kullanımlarını ve sosyo-demografik özelliklerini içermektedir. Verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler için frekans analizi, koruyucu diş hekimliği hizmetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların çoğunluğunun (%66) koruyucu amaçlı ağız ve diş sağlığı hizmetlerini kullanmadıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, koruyucu amaçlı ağız ve diş sağlığı hizmeti kullanımının ağırlıklı olarak kolaylaştırıcı ve ihtiyaç faktörleri ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce