Aktif karbon destekli ucuz ve kullanışlı katalizörün amonyak bor hidrolizinde incelenmesi
Hatice Beştaş
Erhan Onat
Ömer Şahin
İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Sevilay DEMİRCİ
Orhan Baytar
Mehmet Sait İzgi
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada ilk kez kahve çekirdeği atığından (kahve telvesinden) elde edilen aktif karbon kullanılarak CuMoB@AC ilk kez katalizörü sentezlendi. Burada en iyi katalitik performanslarını belirlemek amacıyla; Cu:Mo oranı, Metal/AC oranı, optimum NaOH oranı, katalizör miktarı, en uygun NH 3 BH 3 oranı ve farklı sıcaklıklarda yapılan deneyler sonucunda da reaksiyon kinetiği çıkarılarak reaksiyonun derecesinin n. dereceden (0.9) olduğu ve aktivasyon enerjisinin de 34,89 kJ/mol olduğu belirlendi. Aynı zamanda katalizörümüz karakterizasyonu belirlemek için SEM-EDS, XRD ileri analitiksel yöntemler kullanılarak belirlenmiştir.
Dergi Adı Bor Dergisi
Basım Tarihi 04-2023