The Effect of Board Structure on Sustainable Innovation Capability: A Research on Turkey
Doç. Dr. Seyhan ÖZTÜRK
Bekir Gerekan
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Türkiye
Yoğun rekabet koşulları altında bilgi teknolojisinin sürekli olarak gelişim içerisinde olması ve müşteri taleplerinde ortaya çıkan kısa süreli değişimlere bağlı ürün yaşam döngülerinde meydana gelen kısalmalar, işletmelerin çalışma ortamlarında karmaşıklığa ve belirsizliğe sebebiyet vermektedir. Bu durum, işletmelerin sürdürülebilir inovasyon yeteneklerini ön plana çıkarmakta ve önem arz eder bir konuma getirmektedir. Bu çerçevede çalışmanın amacı, yönetim kurulu yapısının işletmelerin inovasyon yetenekleri üzerindeki etkisini tespit etmektir. Söz konusu amaç doğrultusunda, Borsa İstanbul 100 Endeksi’ nde yer alan şirketlerin 2009 – 2017 yıllarına ait verileri, panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Beck-Katz (1995) tarafından geliştirilen dirençli tahminci kullanılarak gerçekleştirilen regresyon analizi sonucunda; yönetim kurulu cinsiyet çeşitliliğinin ve rol ikiliğinin sürdürülebilir inovasyon yeteneği üzerinde negatif yönde istatistiksel açıdan anlamlı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, yönetim kurulu yabancı üye oranı ve işletme büyüklüğünün sürdürülebilir inovasyon yeteneği üzerinde ise pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür.
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2021