Sağlıklı ve diabet oluşturulmuş farelerin böbrek dokusunda katalaz enziminin RT-PCR ile gen ve immunohistokimyasal olarak protein ekspresyonu
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Hakan Kocamış
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma; deneysel Diabetes Mellitus (DM) oluşturulan farelerin böbrek dokusundaki katalaz enzimi (CAT) gen ekspresyonu düzeyinin, bu enzimin dokudaki lokalizasyonunun ve diabetli hayvanların böbrek dokusunda oluşan histolojik değişikliklerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada kullanılan 36 adet Swiss albino fare, deneme (n=15), sham (n=15) ve kontrol (n=6) gruplarına ayrıldı. Deneme grubuna, 100 mg/kg dozda Streptozotosin (STZ) intraperitoneal (İP) yolla uygulandı. Deneme grubunda kan glikoz düzeyi 200 mg/dl’nin üzerinde olan fareler diabetik kabul edilerek çalışmaya alındı. CAT mRNA ekspresyon düzeyi Reverse Transkripsiyon-Polimeraz Zincir Reaksiyonuyla (RT-PCR), bu enzimin böbrek dokusundaki lokalizasyonu ise immunohistokimyasal yöntemle belirlendi. CAT gen ekpresyonu ve enzimatik aktivitesinin deneme grubunda sham ve kontrol gruplarına göre daha düşük olduğu tespit edildi (P<0.05). Deneme grubu dışındaki grupların böbrek korteksinde güçlü CAT immunohistokimyasal reaktivitesi tespit edildi. Diabetik böbreklerin tubulus proksimalislerinde glikojen düzeyinin azaldığı ve özellikle tubulus distalislerde hidropik dejenerasyon dikkati çekti. Bu çalışmanın sonuçları, şeker hastalığı ile antioksidanlar arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması için yapılacak olan ileri düzeyde tekniklerin kullanıldığı çalışmalara ışık tutabilir.
fareler,ters transkriptaz,hayvan modelleri,enzimler,böbrekler,kan şekeri,enzim aktivitesi,gen ifadesi,genler,immünohistokimya,katalaz
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg