Lise Öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara Yönelik Algılarının Belirlenmesi
Prof. Dr. Sibel GÜRBÜZOĞLU YALMANCI
Bu araştırmanın temel amacı, "Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO)" kavramına yönelik olarak, öğrencilerin bu konudaki algılarının ve yanlış kavramların belirlenmesidir. Araştırmada olgu bilim ve sanat temelli araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kars Fen Lisesi'nde öğrenim gören, 121 kız, 82 erkek, toplam 203 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, nitel veri toplama araçlarıyla (çizim ve metafor) elde edilmiştir. Verilerin analizi için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Yapılan çizimler ve üretilen metaforlar sonunda öğrencilerin GDO kavramına yönelik ortak algıları, GDO'nun değişime uğraması, insan sağlığına etki etmesi ve yararlıymış gibi görünüp zararlı etkiye sahip olması kavramsal kategorileri içerisinde ele alınmıştır. Bu kavramsal kategoriler ve belirlenen diğer kategoriler incelendiğinde öğrencilerin GDO'ya yönelik olumsuz görüş içinde oldukları söylenebilir. adaylarında GDO'ya yönelik bazı yanlış kavramaların olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, Akademik Türk Dergileri İndexi