RUSYA’NIN KARADENİZ FAALİYETLERİ ve BATUM’DA İSKELE İNŞASI GİRİŞİMİ
Dr. Öğr. Üyesi Sibel ORHANKAZİ
Rusya, temel politikalarından birini gerçekleştirmek, güney bölgelerine inmek maksadıyla Osmanlı Devleti’nin hâkim olduğu Doğu Karadeniz kıyıları ve Kafkasya’nın bazı önemli noktaları ile yakından ilgilenmekteydi. Karadeniz sahil şeridinde Osmanlı Devleti’ne ait bölgeler ve liman kentleri, Rusya ile siyasi ve askeri münasebetlerde özellikle 18. yüzyıl ve sonrasında oldukça önemliydi. Rusya, bu yüzyılda çeşitli siyasi ve askeri başarılar eldeettikten sonra güneye inme faaliyetine hız kazandırdı. Faş ve Anapa’yı ele geçirdikten sonra açtığı konsolosluklar aracılığıyla ve daha güneye inme amacıyla Osmanlı yönetimindeki Batum’a da nüfuz etmeye çalıştı. Ayrıca Batum iskelesinin yeniden inşası girişimde bulunarak askeri ve siyasi faaliyetlerinin yolunu açmaya çalıştı. Siyasi emellerine ulaşmak amacıyla uluslararası dengelerin değişmesi ve bölgedeki kitlelerin de desteğiyle Gürcistan’ın kilit bölgelerine yayılma fırsatı elde etti. Rusya özellikle 18.yüzyılın sonunda ve 19. yüzyıl boyunca Karadeniz’in doğu kıyılarındaki faaliyetlerini arttırdı ve Gürcistan’a nüfuz etti.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019