Kültürlenme Olgusu Bağlamında Erzurum’da Yaşayan Ahıska Türklerinin Müzik Kültürü
Banu Mustan Dönmez
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türkiye
Koray İlgar
Doç. Dr. Sibel POLAT
Bu çalışma, Erzurum’da yaşayan Ahıska Türklerinin kültürlenme olgusu bağlamındakimüzik kültürünün incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda,Erzurum’un merkezinde, ilçelerinde ve köylerinde yaşadıkları tespit edilen ve ulaşılabilenAhıska Türklerine yönelik gerçekleştirilen alan araştırması sonucunda, Erzurum’un Oltuİlçesi Belediye Başkanlığı’nın desteğiyle 2013 yılında yayınlanan Oltu Türküleri (Halaylar)başlıklı CD albümünün içerisinde bulunan türkülerin genel bir değerlendirmesi yapılmış veErzurum’un Şenkaya ilçesinin Gaziler (Bardız) Köyü’nde 2’si anonim, 2’si de kişisel olmaküzere toplam 4 adet türkü derlenerek notaya alınmıştır. Daha sonra, derlenen bu türkülermüziksel özellikleri açısından incelenmiştir. Ayrıca, Erzurum’da yaşayan Ahıska Türkleriningenel kültürel özelliklerine ilişkin değerlendirmeler de yapılmıştır.Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan tarama (survey) modeliylegerçekleştirilmiştir. Çalışmada, gerek araştırma konusu olan topluluğun tarihsel sürecini vegerekse günümüzdeki mevcut durumunu betimlemeye yönelik çeşitli bilgilere yer verilmiş veyapılandırılmamış görüşme tekniği kullanılarak araştırma konusuyla ilgili daha ayrıntılıverilere ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde isebetimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ahıska Türkleri,örneklemini ise Erzurum’da yaşayan Ahıska Türk topluluğu oluşturmuştur. Bu bağlamdaçalışmada ‘amaçlı örnekleme’ modeli kullanılmıştır.Kültürlenme olgusu bağlamında Erzurum yöresinin kültürüyle etkileşime giren AhıskaTürklerine özgü eski gelenekler ve müzik kültürü ile bugünkü gelenekler ve müzik kültürüarasında bazı farklılıkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumun da Ahıska Türkleriningöç ettikleri bölgelerdeki halklarla girdikleri kültürel etkileşimin sonucunda gerçekleştiğianlaşılmıştır. Çalışma konusu kapsamında, Ahıska Türklerine ve bu topluluğun müzikkültürüne yönelik kapsamlı bir alan araştırmasının gerçekleştirilmesi durumunda, konuyailişkin daha fazla kayda değer veriye ulaşılabileceği öngörülmektedir.
Dergi Adı Motif Akademi Halkbilimi Dergisi
Basım Tarihi 03-2020