Yazarlar |
Öğr. Gör. Sinem GÖKSAL
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Hülya Taştan
Türkiye |
Özet |
İş sağlığı ve güvenliği anlamında çalışanların fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak birçokrisk faktörüyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Psikososyal riskler de bunlardanbir tanesidir. Bu riskler, uzun çalışma saatlerinin neden olduğu sosyal riskler ile işingetirdiği beklentiler ve iş üzerindeki kontrol düzeyine bağlı olarak meydana gelen çeşitliriskler olarak tanımlanmaktadır. Çalışmanın amacı, turizm endüstrisinde hizmet verenmutfak çalışanlarının iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen psikososyal risklerin tespitedilmesi, ayrıca bu risklerin çalışanlar üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmadaveriler, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğindenyararlanılarak toplanmıştır. Görüşme, Mersin ilindeki 3-4-5 yıldızlı otel mutfaklarındaçalışan 24 katılımcı ile yüz yüze yapılmıştır. Toplanan veriler içerik analizine tabitutulmuştur. İçerik analizinden elde edilen veriler ışığında çalışanların çalışma ortamındakifiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin farkında olduklarını ancak çalışmamızın konusuolan psikososyal risklerin farkındalıklarının düşük olduğu bulgulanmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
Dergi ISSN | 2147 – 8775 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 05-2020 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 1016 / 1032 |