Yazarlar |
Maraşlı Ş
|
Özcan A
|
Maraşlı N
|
Kaya
|
N.
|
Utlu
|
N.
|
Özet |
Bu çalışma ile rasyonlanna farklı düzeylerde ayçiçek yağı eklenmiş kazlarda bazı protein ve lipid metabolizması parametrelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal olarak 30 adet, 6 haftalık Fransız Beyazı kaz palazı kullanılmıştır. Deneme I grubu %2. deneme Il grubu %6 oranında ayçiçek yağı eklenen rasyonla 17 hafta beslenmiştir. Serum albumin ortalama değerlen, kontrol grubunda 2.1$pm$0.1, deneme gruplarında sırasıyla 2.04$pm$0.1 ve 1.79±0.1 g/dl olarak, ürik asit değerleri aynı sırayla 8.4±0.8, 6.9$pm$0.7 ve 5.7±0.4 mg/dl olarak saptandı. Deneme II grubu albumin ve ürik asil düzeyleri konırol grubuna göre istatistik! olarak önemli değişiklik göstermiştir (p<0.05). BUN değerleri ise kontrol grubunda 3.1$pm$0.2, her iki deneme grubunda 2.0$pm$0.0 mg/dl olarak bulundu. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hem Deneme I hem de Deneme II grubundaki farklılıklar istatiki açıdan önemliydi (p<0.05). Serum trigiiserid düzeyleri ise kontrol grubunda 114.6±11.3. deneme gruplarında sırasıyla 181.4$pm$21.3 ve 73.4±10.9 mg/dl olarak bulundu. Deneme l ile deneme Il grubu arasındaki değişiklik istatiksel yönden anlamlıydı (p<0.05). Serum kolesterol düzeyleri kontrol grubunda 155.3$pm$8.0. deneme gruplarında ise sırasıyla 137.1$pm$15.6 ve 141.4$pm$10.1 mg/dl olarak saptandı. Gruplar arasındaki fark istatiki olarak önemsizdi. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üni. Vet. Fak. Derg |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2000 |
Sayı | 6 |
Sayfalar | 17 / 22 |