Immunohistochemical Localization of Catalase in Geese (Anser anser) Kidney
Prof. Dr. Şahin ASLAN
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Bu çalışmada amaç, kazların böbrek dokusunun histolojik yapısı ve katalazın immunohistokimyasal lokalizasyonunun belirlenmesidir. Çalışmamızda 6 adet ergin dişi kazdan alınan böbrek doku örnekleri kullanıldı. Alınan doku örnekleri Bouin solüsyonunda tespit edildikten sonra rutin histolojik doku takibi yapılıp ardından parafinde bloklandı. Dokulardaki katalaz immunoreaktivitesini incelemek için AvidinBiotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) tekniği kullanıldı. Dokuların genel histolojik görünümlerini incelemek için de Crossmann’ın modifikasyonu olan üçlü boyama tekniği uygulandı. Yapılan histolojik incelemelerde kaz böbreğinin her birinin ayrı ayrı korteks ve medulladan oluşan çok lopçuklu bir yapıya sahip olduğu görüldü. Dokulardaki katalaz immunoreaktivitesi en yoğun olarak korteksteki tubulus proksimalis konvoluta kısımlarında belirlendi. Bununla birlikte immünohistokimyasal reaksiyon intermediyer tubullerde ve çıkan Henle kısımlarında da gözlendi. Ayrıca, üreterlerin kollarındaki bazal epitel hücrelerinde, tubulus distalis konvolutalarda ve toplayıcı borucuklarda bulunan interkalat hücrelerde de yer yer reaksiyon olduğu görüldü. Korpuskulum renislerde katalaz immunoreaktivitesine rastlanmadı. Sonuç olarak, antioksidan bir enzim olan katalazın tubulus proksimalis konvoluta, intermediyer tubul, çıkan Henle bölümü ve interkalat hücrelerde lokalize olması bu kısımların kaz böbreğindeki antioksidan savunma bölgeleri olduğunu düşündürmektedir. Bu araştırmanın kanatlı böbreğinde antioksidan savunma sistemi ile ilgili yapılması planlanan başka çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi