Tuj koyunlarının derileri üzerine üzerine histolojik ve histometrik bir inceleme
Hakan Kocamış
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şahin ASLAN
Bu çalışma, Tuj ırkı koyunların derilerinin histolojik yapısı ve histometrik değerlerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Erişkin Tuj ırkı koyunların (5 erkek, 5 dişi) boyun, omuz, sırt, karın ve kuyruk bölgelerinden alınan deri örneklerinden rutin preparatlar hazırlanarak boyama yapılıp incelendi. Histometrik olarak, epidermis, dermiş ve katmanları (stratum papillare, stratum retikulare), total deri kalınlıkları ölçüldü ve kıl follikülü sayıları belirlendi. Histometrik değerler açısından, epidermis kalınlığının total deri içindeki oranının diğer yerli ırklarda bildirilen oranlardan yüksek olduğu ve özellikle sırt bölgesinde en ince deri katmanının bulunduğu gözlemlendi. Epidermis kalınlığı dışında diğer katman kalınlıkları ve total deri kalınlığı itibarıyla Tuj koyunlarının özellikleri Dağlıç ırkına benzer bulundu. Kıl follikülü sayılan Kıvırcık ve Merinos ırklarında saptanan değerlere yakın bulundu.
koyun ırkları,morfometri,doku bilimi,Tuj,deri,kıl follikülleri
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi.
Dergi Tarandığı Indeksler Cab abstracs
Makale Dili İngilizce