Immunohistochemical Distribution of the Cells Containing Insulin Glucagon and Somatostatin in the Goose Anser Anser Pancreas
Nurhayat Gülmez
Yakın Doğu Üniversitesi, Türkiye
Hakan Kocamış
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şahin ASLAN
Mümtaz Nazlı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, insulin (B), glukagon (A) ve somatostatin (D) içeren hücrelerin kaz pankreasındaki dağılımını saptamaktı. Küçük doku parçalan anestezi altındaki beş erişkin kaz pankreasından alındı. Kesitler, genel gözlem için Crossman'ın bağ doku boyasıyla, pankreas adacıkları için ise Gomori'nin boyama metodu ile boyandı. A, B, ve D hücrelerinin dağılımı için, Avidin-Biotin-Kompleks metodu kullanıldı. A hücrelerinin çoğunlukta olduğu A adacıklarında B hücrelerine rastlanmadı. B adacıklarında hücrelerin çoğu kapillarların etrafında daire tarzında yerleşmiş B hücreleriydi, bu adacıklarda periferal yerleşimli A hücrelerine de rastlandı. Insulin granülleri B hücrelerinin damar kutbuna yerleşmişti. D hücreleri A adacıklarının her tarafına dağılmış olmalarına rağmen, B adacıklarında genellikle periferal olarak yerleşmişti. Pankreas dokusunda genel olarak D hücreleri, A ve B hücrelerine göre daha yaygındı. Kazların pankreasında insulin, glukagon, ve somatostatin içeren hücrelerin dağılımının, küçük farklarla birlikte, diğer kanatlılarınki ile benzerlik gösterdiği saptanmıştır.
pankreas,Anser,glukagon,kümes hayvanları,hayvan anatomisi,tür farklılıkları,kaz,doku dağılımı,insülin,immünohistokimya,somatostatin
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tr. J. Veterinary and Animal Sciences