Alterations of Myostatin and Follistatin Gene Expression Profiles in Response to in ovo rhIGF 1 during Quail Coturnix coturnix Embryonic Development
Kocamış H

Gülmez N

Aslan Ş

Nazlı
Gahr
SA Kırmızıbayrak
T and Saatçi
Myostatin, bağlayıcı proteini Follistatin ile beraber, özel olarak çizgili kas gelişimini hem embriyo ve hemde postnatal dönemde engellediği, buna rağmen, Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) büyüme faktörünün çizgili kaslarla beraber tüm embriyo büyümesini stimule ettiği bildirilmiştir. Bu çalışmada büyüme faktörlerinin ayrı ayrı expresyon profilini belirlemek ve embriyonal gelişimin 3'üncü gününde yapılan in ovo recombinant human (rh) IGF-1 (100 ng/embriyo) injeksiyonunun bu genler üzerine etkisi araştırıldı. Bu çalışmada, 400 adet fertilize olmuş bıldırcın yumurtası kullanılmıştır. Kontrol ve injekte edilmiş guruplar için ayrı ayrı olmak üzere, embriyonal gelişimin ilk 6 gününde (E 3 ile E 6 arası) embriyonun tamamından, 7. ve 8. günde (E 7 ve E 8) göğüs ve karın kısmından, 9-16. günlerde ise (E 9 ile E 16 arası) sadece göğüs kaslarından RNA'lar elde edildi. Daha sonra, büyüme faktörlerine ait cDNA'lar, Reverse-Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) tekniği kullanılarak ekspresyon profili çıkartıldı. Follistatin gen expresyonu en erken E 3'de görülmesine rağmen, myostatin gen ekspresyonu E 5'de gözlemlendi. Kontrol gurubu bıldırcın embriyolarında, myostatin mRNA miktarı E 10'da başlamak üzere E 12'ye kadar giderek azalmasına rağmen, in ovo rhIGF-1 injekte edilmiş bıldırcın embriyolarında, myostatin mRNA miktarı E 9'da dahada artarak E 16'da en yüksek seviyeye varmıştır. Bu araştırma sonuçları, myostatin ve follistatin genlerinin bıldırcınların embriyonik çizgili kas gelişiminde önemli bir düzenleyici olabileceği ve embriyonal gelişimin 3'üncü gününde yapılan in ovo rhIGF-1 injeksiyonunun bu genlerin ekspresyon profilini değiştirerek daha fazla kas yapımına yol açabileceğini önermektedir.
miyostatin,embriyonik gelişim,gen ifadesi,Coturnix,bıldırcın,follistatin
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tr. J. Veterinary and Animal Sciences.
Dergi Tarandığı Indeksler SCI
Makale Dili İngilizce