5 ve 6 Sınıf Öğrencilerinin Okumaya Yönelik Motivasyonlarının Akademik Motivasyonlarıyla İlişkisi Kars İli Örneği
Prof. Dr. Berna URUN KARAHAN
Amaç, ortaokul 5 ve 6. sınıf öğrencilerinin okumaya yönelik motivasyon düzeylerini ve bu düzeyin akademik motivasyonlarıyla ilişkisini tespit etmek ve bu ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmanın evrenini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ortaokul 5 ve 6. sınıflarda öğrenim gören 198 öğrenci oluşturmuştur. Veriler; İleri (Aydemir) ve Öztürk (2013) tarafından geliştirilen "Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Ölçeği" ve Aydın, Yerdelen, Yalmancı ve Göksu (2014) tarafından geliştirilen "Biyoloji Öğrenmeye Yönelik Akademik Motivasyon Ölçeği" ile toplanmıştır. "Biyoloji Öğrenmeye Yönelik Akademik Motivasyon Ölçeği" Türkçe dersine yönelik olarak kullanılacağı için bu ölçekte örnekleme benzer bir grupla pilot çalışma yapılmıştır. Veriler doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile doğrulanmış ve asıl uygulamaya motivasyonlarının ve akademik motivasyonlarının olumlu düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2016