MACRO ANATOMICAL and HISTOLOGICAL STUDY of LARYNX CARTILAGE, TRACHEA, and LUNGS in LYNX (Lynx lynx)
Doç. Dr. Gülseren KIRBAŞ DOĞAN
Dr. Öğr. Üyesi Şükran YEDİEL ARAS
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Bu çalışmada 1 adet erişkin vaşağın (Lynx lynx) larynx, trachea ve akciğerleri incelendi. Diseksiyon ve ölçümlerle larynx kıkırdakları, trachea ve akciğerlerin makroanatomik ve histolojik yapısı ortaya konulmaya çalışıldı. Trachea’nın bifurcatio trachealis’e kadar, çapları akciğerlere doğru yaklaştıkça daralan, 48 adet kıkırdak halkaya (cartilago trachealis) sahip olduğu tespit edildi. Toplam trachea uzunluğu 172.36 mm idi. Vaşak trachea’sının enine kesitinin daireye benzediği görüldü. Vaşak akciğerindeki pulmo sinister lobus cranialis ve lobus caudalis adında iki ana loptan oluşuyordu. Pulmo sinister’in lobus cranialis’i de kendi arasında pars cranialis ve pars caudalis olarak bölünmüştü. Pulmo dexter lobus cranialis, lobus medius, lobus accessorius ve lobus caudalis olmak üzere dört ana loptan oluşmaktaydı. Trachea’yı dışarıdan saran hiyalin kıkırdak yapısı belirlendi. Bu kıkırdağın açık olan uçlarını kapatan ve kıkırdağı dışardan saran musculus transversus trachea adlı kas yapısı tespit edildi. Trachea’nın tunika mukoza, submukoza, tunika adventisya katmanlarından oluştuğu belirlendi. Akciğeri dıştan saran bağ doku kapsülü, respiratuvar bronşiol sonları, alveoller, intraalveoler septum ve bol miktarda kan damarlarının bulunduğu tespit edildi. İntraalveolar septumlarda; kapillar damarlar, eritrositler belirlendi. Alveol yüzeyini kaplayan tip I ve tip II pnömositler görüldü. Ayrıca alveoler keselerde makrofajların olduğu belirlendi.
Anatomi,Akciğer,Gırtlak,Histoloji,Soluk borusu,Vaşak
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale