Immunohistochemical Distribution of Somatostatin in Gastric Tissue of Diabetic Rats Treated with Cinnamon Extract
Prof. Dr. Sevda ELİŞ YILDIZ
Buket Bakır
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Şükran YEDİEL ARAS
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Diyabet, kronik metabolik bir bozukluk olduğu gibi aynı zamanda da artmış bir oksidatif stres durumudur. Çalışmamızda immunohistokimyasal teknik kullanarak tarçın uygulanan streptozotosin ile diabet oluşturulan ratların mide dokusundaki somatostatinin salınımını inceledik. Çalışmada 30 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat kullanıldı. Deney grupları kontrol, sham, tarçın, diyabet ve diyabet + tarçın olarak 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı, sham grubuna intraperitoneal (i.p.) olarak 50 mg/kg sodyum sitrate uygulandı. Diyabet ve diyabet + tarçın gruplarına i.p. 50 mg/kg STZ enjeksiyonu yapılarak diabet oluşturuldu. Tarçın ve diyabet + tarçın gruplarına tarçın ekstraktı 200 mg/kg olacak şekilde oral gavaj yolu ile 14 gün verildi. Somatostatinin immunoreaktivitesini belirlemek için streptavidin-biotin-peroxidase metotu uygulandı. Mide dokularının normal histolojik yapısını incelemek için Crossman’ın üçlü boyama yöntemi ve Hematoksilen-Eosin boyaması uygulandı. Kontrol, sham ve tarçın gruplarındaki somotostatin immunoreaktivitesi, diyabet ve diyabet + tarçın gruplarından daha güçlü olduğu tesbit edildi. Diyabet ve diyabet + tarçın gruplarında mide dokusunun kardia, fundus ve pilor mukozasında zayıf immunoreaktivite bulunurken tarçın, sham ve kontrol gruplarında güçlü immunoreaktivite bulundu. Ayrıca tüm gruplar parietal ve prensipal hücre sayıları bakımından karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.001). Açlık kan glikoz değerleri karşılaştırıldığında diyabet, diyabet+tarçın grupları ile kontrol, sham ve tarçın grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (P<0.05). Sonuç olarak; gastroduodenal hastalıklarda önemli rol oynayan somatostatinin diyabet ve diyabet+ tarçın grubunda daha az olduğu tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi