Investigation of Seroprevalence of Maedi-Visna Infection in some Sheep Flocks in Kars Province, Turkey
Arş. Gör. Tahir GEZER
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Maedi-Visna (MV) enfeksiyonu koyunlarda kronik seyirli solunum problemlerine, sinirsel bozukluklara ve verim kayıplarına yol açan günümüzde tedavisi ve aşısı olmayan bir viral hastalıktır. Bu araştırmada Kars ilindeki koyunlarda MV enfeksiyonunun seroprevalansının araştırılması amaçlandı. Kars merkezdeki 4 odaktan (Ortaköy, Boğatepe, Halefoğlu, Borluk) alınan toplam 200 adet koyun kan serumu çalışmanın materyalini oluşturdu. Çalışmada MV antikorlarının araştırılması için ticari ELISA antikor testi kullanıldı. Analiz sonucunda 200 hayvanın 32’sinde, MV enfeksiyonuna karşı gelişen spesifik antikor yönünden pozitif olduğu belirlendi. Bu çalışmanın sonunda gruplar arasında ırk, yerleşim yeri ve cinsiyet farkı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sadece yaşa bağlı olarak istatistiksel anlamlı fark belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışma ile MV hastalığının Kars ilindeki koyunlarda olduğu belirlenmiştir.
Kars
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi