KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ YA DA YOLDAN ÇIKMA NIN ERDEMLERİ ÜZERİNE
Ülhak Çimen
Öğr. Gör. Taner SOLMAZ
Tarihsel seyri içinde içerdiği mesajların çeşitliliği, metodik çözümlenişi, imgeler, göstergeler, değerler açısından birçok farklı söylemsel biçime evirilen masal, bu çalışmada, egemen ahlaksal düzenin bireylere alttan alta telkin ettiği "söz dinleme", "itaat etme", "yoldan/baştan çıkmama", "hata yapmama", vb. normatif değerleri, aracı edildikleri ıslah edici işlevler bağlamında irdelenmektedir. Kırmızı Başlıklı Kız isimli masal, temsil ettiği pek çok motifle birlikte, en çok da söz dinlememenin, yoldan/baştan çıkarıcı yönüne işaret etmektedir. Deyim yerindeyse, "yoldan çıkma, büyük sözü dinlememenin yol açtığı ağır bir felakettir" gizli telkininin somutlaşmış hali olan masal, yaderkliğe dayalı toplulukçu yaşama düzeninin bağımlılığı öneren dinamiklerinden, özerkliğe dayalı bireysel tercihlerin geçerli ve üstün olduğu düzene geçişte, bireyi bekleyen tehlikeler üzerine düşünmemizi gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda masalda çocuk-yetişkin ilişkisi temelinde birey-toplum etkileşiminin "kapsamayıcı" olduğu kadar "dışlayıcı" da olabilen pedagojik boyutları(hizaya getirme ve bu çabanın boşa çıktığı durumlarda had/hudut bildirme, vb.) üzerine eleştirel bir sorgulama amaçlanmaktadır.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal Of History School
Dergi Tarandığı Indeksler SOBIAD, Scientific Indexing Services, DRJI, ESJI, OAJI, asos
Basım Tarihi 01-2016