Ortaokul Öğrencileri İçin Konuşma KaygısıÖlçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Prof. Dr. Tazegül DEMİR ATALAY
Deniz Melanlıoğlu
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Türkçe öğretiminde temel dil becerilerinden biri olankonuşma nın geliştirilmesi amaçlanır. Konuşma becerisinin geliştirilebilmesi için kişinin kendisini o konuda yetkin ve yeterli hissetmesi gerekir. Öğrencinin beceri düzeyine yönelik kaygıları varsa hem beceriyi geliştirme noktasında hem de eyleme dönüştürmede sıkıntı yaşayacaktır. Bu nedenle ortaokul öğrencilerinin konuşma kaygılarını belirlemek amacıyla bir ölçme aracına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada ortaokul öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış konuşma kaygısı ölçeği nin geliştirilme sürecinin bütün aşamalarına yer verilmiştir. Araştırmanın verileri Ankara ili Yenimahalle ilçesinden random yolla on ortaokuldan seçilen 537 öğrenciden elde edilmiştir. Ölçme aracının geliştirilmesinde literatür tarama, madde oluşturma, içerik geçerliği (uzman görüşüne başvurma), ön deneme, son olarak da geçerlik ve güvenirlik hesaplama aşamaları izlenmiştir. Elde edilen verilerin istatistik hesaplamaları SPSS 15 Paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada 33 maddelik bir ölçek ortaya çıkarılmıştır. Faktör analizi sonucunda beş faktörlü bir yapı gösteren ölçeğin iç tutarlılığı için Cronbach Alpha katsayısı 0,716 olarak tespit edilmiştir.
Dergi Adı Ankara University, Journal of Faculty of Educational Sciences
Basım Tarihi 03-2014