img
Iğdır da açıkta satışa sunulan bazi öğütülmüş baharatların Mikrobiyolojik kalitesi   
Yazarlar
Ulukanlı Z
Karadağ E
Elmalı M
Gürbüz
A
Özet
İğdır ili ve çevresinde genel olarak kullanılan bazı öğütülmüş baharatların mikrobiyal kalitesi araştırıldı. Kırmızıbiber örneklerinin %11'nin, kimyon örneklerinin %5' nin Türk Gıda Kodeksi (TGK 2000)'nin ön gördüğü maksimum 106 kob/g değerinin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Enterobacteriaceae oranı kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tarçın örneklerinde sırasıyla %37, %53, %79, %42 oranında bulunmuştur. Koliformlar, kırmızıbiber örneklerinin %26'sında ve karabiber örneklerinin %53'de kimyon örneklerinin %58'de, tarçın örneklerinin %26'da saptanmıştır. Enterokoklar ise kırmızibiber ve karabiberlerde %47 oranında saptanırken, kimyonda %16 ve tarçında %5 oranında saptanmıştır. İncelenen 2 kırmızıbiber, 2 karabiber, 3 kimyon örneği £ co//bakımından pozitif bulunmasına rağmen tarçın örnekleri £ co//bakımından negatif sonuç vermiştir. Enterik patojenlerden E. coli O157:H7 ve Salmonella spp. incelenen hiç bir örnekte saptanmamıştır. İncelenen baharatlarda Pseudomonas ve Aeromohas, lactobacilli saptama seviyesinin altında (<102 kob/g)bulunmuştur. Örneklerin hiç birisinden koagülaz (+) S. aureus izole edilmemiştir. Toplam aerobik spor oluşturan bakteriler incelenen örneklerde saptanmasına rağmen TGK'nin önerdiği 105 kob/g düzeyini aşmadığı bulunmuştur. Anaerobik spor oluşturan bakteriler yönünden incelenen kırmızıbiber, karabiber ve kimyon örneklerinin sırasıyla %11, %16, %16' nın TGK standartlarına uymadığı görülmektedir. Total maya ve mantar sayısı kırmızıbiber örneklerinin %26'da, karabiber örneklerinin %32'de, kimyon örneklerinin %16'da, tarçın örneklerinin %11'de TGK'nin öngördüğü standartlara uygun olmadığı görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
kırmızı toz biber,tarçın,karabiber,Iğdır,mikrobiyolojik kalite,baharatlar,mikroorganizmalar,kimyon
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler Ulusal Hakemli
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2005
Cilt No 21
Sayı 12
Sayfalar 31 / 37
Atıf Sayıları
TRDizin 1

Paylaş