Yazarlar |
Ulukanlı Z
|
Karadağ E
|
Elmalı M
|
Gürbüz
|
A
|
Özet |
İğdır ili ve çevresinde genel olarak kullanılan bazı öğütülmüş baharatların mikrobiyal kalitesi araştırıldı. Kırmızıbiber örneklerinin %11'nin, kimyon örneklerinin %5' nin Türk Gıda Kodeksi (TGK 2000)'nin ön gördüğü maksimum 106 kob/g değerinin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Enterobacteriaceae oranı kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tarçın örneklerinde sırasıyla %37, %53, %79, %42 oranında bulunmuştur. Koliformlar, kırmızıbiber örneklerinin %26'sında ve karabiber örneklerinin %53'de kimyon örneklerinin %58'de, tarçın örneklerinin %26'da saptanmıştır. Enterokoklar ise kırmızibiber ve karabiberlerde %47 oranında saptanırken, kimyonda %16 ve tarçında %5 oranında saptanmıştır. İncelenen 2 kırmızıbiber, 2 karabiber, 3 kimyon örneği £ co//bakımından pozitif bulunmasına rağmen tarçın örnekleri £ co//bakımından negatif sonuç vermiştir. Enterik patojenlerden E. coli O157:H7 ve Salmonella spp. incelenen hiç bir örnekte saptanmamıştır. İncelenen baharatlarda Pseudomonas ve Aeromohas, lactobacilli saptama seviyesinin altında (<102 kob/g)bulunmuştur. Örneklerin hiç birisinden koagülaz (+) S. aureus izole edilmemiştir. Toplam aerobik spor oluşturan bakteriler incelenen örneklerde saptanmasına rağmen TGK'nin önerdiği 105 kob/g düzeyini aşmadığı bulunmuştur. Anaerobik spor oluşturan bakteriler yönünden incelenen kırmızıbiber, karabiber ve kimyon örneklerinin sırasıyla %11, %16, %16' nın TGK standartlarına uymadığı görülmektedir. Total maya ve mantar sayısı kırmızıbiber örneklerinin %26'da, karabiber örneklerinin %32'de, kimyon örneklerinin %16'da, tarçın örneklerinin %11'de TGK'nin öngördüğü standartlara uygun olmadığı görülmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg. |
Dergi Tarandığı Indeksler | Ulusal Hakemli |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2005 |
Cilt No | 21 |
Sayı | 12 |
Sayfalar | 31 / 37 |