ESNAF TEŞKİLATLARINDA ŞİRKETLEŞME SÜRECİNDE KILIÇÇI ESNAFININ YENİDEN ÖRGÜTLENMESİ
Doç. Dr. Tolga AKAY
Sanayi Devrimi, Osmanlı Devleti’nde mevcut ekonomik yapıyı derinden sarsmıştır. Sanayi üretimi büyük oranda küçük işletmelere dayanan, rekabetin katı kurallarla sınırlandırıldığı Osmanlı sanayi yapısı kısa sürede çözülmeye başlamıştır. Bu çözülme kapitülasyonlar ve 19. yüzyılda imzalanan ticaret antlaşmalarıyla daha da kötüye gitmiştir. Bu gidişatıdeğiştirmek için alınan tedbirlerden biri Islah-ı Sanayi Komisyonu’nun kurulmasıyla esnaf örgütlerinin şirketleşme sürecidir. Bozulan esnaf teşkilatlarının bazıları, şirket şeklinde yeniden organize edilerek değişen koşullara adapte edilmeye çalışılmıştır. Bu süreçte yeniden yapılandırılan teşkilatların biri de kılıççı esnafı olmuştur. Osmanlı klasik çağında önemli bir esnaf grubunu oluşturan kılıççı esnafı 19. yüzyılda değişen koşullara ayak uyduramayarak dağılmaya yüz tutmuştu. 1870’li yıllardan itibarenbu stratejik sanatın tamamen kaybolmaması adına esnaf üyeleri Islah-ı Sanayi Komisyonu vasıtasıyla diğer esnaf kolları gibi devlet desteğini yanlarına alarak yeniden yapılanmayı talep etmişlerdir. Bu makalede 19. yüzyılda yavaş yavaş gözden düşmekte olan bir zanaat kolunun yeniden yapılanma süreci ele alınmıştır.
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2019