Examining the Profiles of Scientists in Secondary Science Textbooksin Turkey
Doç. Dr. Volkan GÖKSU
Doç. Dr. Tufan İNALTEKİN
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de ortaöğretim düzeyinde fen bilimleri derslerinde okutulmak üzere hazırlanmış olan ders kitaplarındaki bilim insanı portrelerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 2018-2019 döneminde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yayınevi’nin liseler, MEB Yayınevi’nin fen liseleri ve özel yayınevlerinin liselere yönelik biyoloji, fizik ve kimya derslerinde okutulmak üzere hazırladıkları toplam 33 ortaöğretim fen bilimleri ders kitabı çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesini içermektedir. Çalışmanın verileri, ders kitaplarındaki bilim insanlarının cinsiyetleri, milliyetleri, fiziksel özellikleri, bilimsel çalışma şekilleri ve çalışma ortamları bakımından sınıf düzeyi, fen bilimleri alanı ve yayın evi türüne göre analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, ders kitaplarında bilim insanlarının cinsiyet ve milliyet olarak eşit dağılmadığı bulunmuştur. Buna ek olarak, bilim insanlarının basmakalıp olarak temsil edildiği ve çalışma çevreleri ile şekillerinin ise belirsiz olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, Türkiye’deki ortaöğretim fen bilimleri ders kitaplarında sunulan bilim insanı tasvirlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir.
Dergi Adı Kastamonu Education Journal
Makale Dili İngilizce