Dil Psikolojisi ve Türkçe Öğretimi
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba BARUTCU
Dil psikolojisi dillerin kökenini, oluşumunu ve kullanım özellikleriniaraştıran dil bilimiyle, insan davranışlarını anlamaya yönelik çalışmalaryapan psikoloji biliminin katkılarıyla şekillenmiş bir bilim dalıdır. Dilinedinimi, algılanışı ve kullanımına odaklanır. Dil öğrenimi ve kullanımısırasında ortaya çıkan psikolojik süreçler, bu bilim dalı ışığında incelenir.Bununla birlikte, dil davranışlarına daha ayrıntılı tanımlar getirme k vedilin işlevlerine işaret eden kullanımları açığa vurmak amaçlanır. Buçalışma, öncelikle dil psikolojisinin bağımsız bir bilim dalı hâline gelmesüreci hakkında bilgi vermekte, dil psikolojisinin düşünce ve toplumla olanilişkisini incelemektedir. Dil psikolojisinin dört temel dil becerisineyansımaları ise, Türkçe Öğretim Programıyla ilişkili olarak araştırmanınson bölümünde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ulakbim