img
Dört ve Beş Yıldızlı Otel Mutfak Şeflerinin İşten Ayrılma Nedenleri   
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay ÇANAKÇI Dr. Öğr. Üyesi Tuncay ÇANAKÇI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Sevda Birdir
Mersin Üniversitesi, Türkiye
Özet
Amaç – Araştırmanın amacı, otel mutfak şeflerinin işten ayrılma nedenlerini belirlemektir.Yöntem – Araştırmada tarama modeli kapsamında çoklu veri toplama stratejilerini içerençeşitlemeden (triangulation) faydalanılmıştır. Araştırmanın uygulaması iki aşamadagerçekleştirilmiştir. Birinci aşamasında 8-13 Mayıs 2018 tarihleri arasında 22 otel mutfak şefi ileyarı- yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada ise, 8 Mayıs- 1 Haziran 2018tarihleri arasında otel mutfak şeflerinin işten ayrılma nedenlerini belirlemeye yönelik bir anketçalışması uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Mutfak Şefi Görüşme Formu veMutfak Şeflerinin İşten Ayrılma Nedenlerini Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Yarıyapılandırılmışgörüşme ile elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniğikullanılmıştır. Anketle elde edilen verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama,t-testi ve varyans analizlerinden faydalanılmıştır.Bulgular – Araştırmaya katılan otel mutfak şeflerinin işten ayrılmalarına etki eden en önemli ikiunsurun “ücret seviyesinin düşüklüğü” ve “uzun çalışma saatleri” olduğu tespit edilmiştir.Tartışma – Araştırma sonucuna göre otel mutfak şeflerinin daha verimli çalışmaları için esnekçalışma saatleri düzenlenmelidir. Ayrıca uzun çalışma saatlerine oranla şeflere ödenen ücretseviyesinin yükseltilmesi, performanslarının artırılması açısından önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Dergi ISSN 1309-0712
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 05-2020
Cilt No 12
Sayı 2
Sayfalar 1179 / 1191
Doi Numarası 10.20491/isarder.2020.904
Makale Linki https://isarder.org/2020/vol.12_issue.2_article16.pdf