BİST İmalat İşletmelerinde Kârlılık Üzerine Ampirik Bir Uygulama
Cebrail Meydan
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Bu çalışmanın temel amacı, hisse senetleri Borsa İstanbul (BİST)’da işlem gören imalat sanayi şirketlerinde yönetimkurulu büyüklüğü, yaş, halka açıklık süresi ve halka açıklık oranı ile işletme kârlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir.Bu amaç doğrultusunda çalışmada, BİST imalat sanayi sektöründe kayıtlı 124 firmanın 2011- 2017 dönemine aitverileri kullanarak analiz edilmiştir. Bağımsız değişkenler (yönetim kurulu büyüklüğü, yaş, halka açıklık süresi, halkaaçıklık oranı) ile bağımlı değişkenler (kârlılık rasyoları) arasındaki ilişkiyi irdelerken önce Pearson korelasyon analizi,daha sonra ilişki tespit edilen değişkenlere basit ve çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır.Bu veri seti kullanılarak yapılan analizde; brüt kâr marjı ile bütün bağımsız değişkenler, özsermaye kârlılığı ile yaş vehalka açıklık oranı, faaliyet kâr marjı ile yaş ve halka açıklık süresi, esas faaliyet kâr marjı ile yaş, net kâr marjı ileyaş arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Diğer değişkenler arasında ise genel olarak düşük düzeyde veanlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Dergi Adı Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2020