Nazal kavite ve osteomeatal kompleks anatomik varyasyonları
Muhammed Akif Sümbüllü
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Oğuzhan Altun
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Durna Doğan
Prof. Dr. Binali ÇAKIR
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Diş hekimliğ inde maksiller sinüsler dental giriş imler için önemli anatomik yapılardır. Bu giriş imlerin baş arısında sinüslerin normal fonksiyonları etkilidir. Maksiller ve diğ er paranazal sinüslerin normal fonksiyonlarını sürdürmesinde osteomeatal kompleks (OMK) önemli bir role sahiptir. Bu çalış mada nazal fossa ve osteomeatal kompleks anatomik varyasyonlarının konik ış ınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile sıklığ ının araş tırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalış mada 280 hastanın (154 erkek, 126 kadın) konik ış ınlı bilgisayarlı tomografilerinde paranazal sinüslerin anatomik varyasyonları (Agger nazi hücresi, Haller hücresi, Onodi hücresi, orta konka bulloza, paradoksal orta konka, pnömatize unsinat proses (uncinate bulla), pnömatize krista galli, pnömatize septum, alt konka hipertrofisi, septum deviasyonu) incelendi. Bulgular: Çalış mamızda septum deviasyonu %85; alt konka hipertrofisi %48.6; orta konka bulloza %40; Agger nazi hücreleri %28.6; Haller hücreleri %9.6; pnömatize septum %4.6; paradoksal orta konka %2.5; unsinat proses pnömatizasyonu %2.5; pnömatize krista galli %1.4; Onodi hücresi %1.1 olarak bulundu. Sonuç: Osteomeatal kompleks varyasyonları paranasal sinüslere olan etkisi nedeniyle maksiller dental implant planlamalarında dikkate alınmalıdır.
Dergi Adı Cumhuriyet Dental Journal
Dergi Tarandığı Indeksler ulakbim, Google Scholar
Basım Tarihi 07-2013
Doi Numarası 10.7126/cdj.2013.2062